In het kader van verduurzaming wordt in steeds meer woningen en ook in bedrijfspanden een warmtepomp geplaatst. De warmtepomp vervangt in veel gevallen een traditionele cv-ketel op aardgas.
De warmtepomp gebruikt geen gas maar elektriciteit. Daarnaast wordt optimaal gebruik gemaakt van warmte die al beschikbaar is, bijvoorbeeld uit de bodem of uit de buitenlucht. Door te kiezen voor een warmtepomp van Installatiebedrijf OUD zet u een belangrijke stap naar het verduurzamen van uw pand. Hierdoor zal het gebouw een hoger energielabel krijgen.
Een warmtepomp benut energie uit de bodem (water/water) of uit de lucht (lucht/water) en gebruikt deze via een koeltechnisch circuit van verdampen en comprimeren voor de verwarming. Net als de cv-ketel is een warmtepomp een verwarmingsinstallatie, maar de manier van verwarmen is compleet anders.
All-electric of hybride
Bij het kiezen van een warmtepomp is het belangrijk om na te denken over het type opstelling van de warmtepomp. Bij een hybride opstelling is er een cv-ketel aanwezig die bij een zeer lage buitentemperatuur de verwarming overneemt en het warme tapwater verzorgt. Bij een all-electric opstelling regelt de warmtepomp de verwarming en warme tapwater. U heeft een voorraadvat nodig om het warme tapwater te bufferen. Dit tapwater wordt door het voorraadvat zeer efficiënt gebufferd in een vat van 150, 200 of 300 liter.
Warmtepomp: lage temperatuur
Een warmtepomp functioneert het best als het op lage temperatuur wordt verwarmd, ca 35-43 graden. Dit betekent dat er een afgiftesysteem van vloerverwarming en/of lage temperatuurconvectoren in de woning aanwezig moeten zijn. In een situatie waarin de warmtepomp hybride wordt opgesteld, dus met een cv-ketel, is dit minder belangrijk. Op zeer koude dagen kan de cv-ketel immers automatisch bijschakelen of de verwarming zelfs compleet overnemen.
Hoe werkt een warmtepomp
Een warmtepomp bestaat uit een warmtebron (buitenlucht of aardwarmte), twee warmtewisselaars – een om warmte op te nemen en een om warmte af te geven – en een relatief kleine hoeveelheid elektrische energie. Deze is nodig om te warmtepomp aan te drijven. Een warmtepomp onttrekt thermische energie (warmte) uit de omgeving.
Een warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht of bodem en geeft die warmte, via de warmtepomp, op een hogere temperatuur af aan het verwarmingscircuit van uw woning.
De compressor, het hart van de warmtepomp
De compressor is het onderdeel van de warmtepomp dat de warmte op relatief lage temperatuur oppompt tot een voldoende hoge temperatuur. Het is ook het enige onderdeel van de warmtepomp dat elektriciteit gebruikt.
Besparen met een warmtepomp
Traditionele verwarmingssystemen halen hun energie volledig uit dure fossiele brandstoffen. Een warmtepomp heeft een grotere energie-efficiëntie dan verwarmingssystemen op gas of stookolie en verbruikt slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit. Hierbij is het belangrijk te weten dat voor elke kW elektriciteit die het verbruikt, gemiddeld 4 kW warmte afgeeft.
Installatiebedrijf OUD kan een advies op maat voor u maken. Wilt u meer informatie, vraag dan vrijblijvend een offerte bij ons aan.
Benieuwd naar een offerte?
Heeft u installatiewerkzaamheden? Neem dan contact met ons op!